Tips vastgoedfotografie

Vastgoedfotografie Tips

Maak mooie foto's van vastgoed dankzij onze 8 tips. Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. In de vastgoedsector is dit niet anders. Je zorgt er dus maar beter voor dat de foto’s van de woning er goed uitzien. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Hoe maak je mooi foto’s van vastgoed?

1.     Opgeruimd staat netjes

2.     Belichting is belangrijk

3.     Standpunt en compositie

4.     Maak een relevante en logische reportage

5.     Investeer in een groothoeklens

6.     De nabewerking is minstens even belangrijk

7.     Volg een opleiding vastgoedfotografie

8.     Investeer in een professionele woningfotograaf

 

1.     Opgeruimd staat netjes

Creëer ruimte door overbodige en persoonlijke spullen weg te halen. Hoe meer vloer er zichtbaar is, hoe ruimer de kamers ogen. Kan jij door de spullen van iemand anders heen kijken? Wat voor de ene persoon gezellige rommel is, kan voor iemand anders complete chaos lijken. Hou daarom altijd in je achterhoofd: ‘Waaraan zouden toekomstige bewoners zich kunnen storen?’

Het is niet de bedoeling dat je als fotograaf mee opruimt. Jij hebt namelijk alle geplande tijd nodig om foto’s te kunnen maken van de woning. Uiteraard kan je meedenken over eventuele kleine veranderingen waardoor je het interieur en de ruimtes beter in beeld kan brengen. Maar voor een complete restyling huren makelaars beter een interieurspecialist in.

2.     Belichting is belangrijk

Maak gebruik van het aanwezige licht. Doe gordijnen open, rolluiken omhoog, ramen dicht en haal vensterbanken leeg. Werk met langere sluitertijden, belichtingstrapjes (brackets) en een statief. Je kan onmogelijk een scherpe en juist belichte foto maken zonder statief.

Kan je op een zonnige dag fotograferen? Ideaal! Maar zorg sowieso voor extra licht in donkere ruimtes. Je gebruikt best wit licht of een spot in plaats van een gele lamp. Je kan uiteraard ook meerdere belichtingen in Photoshop of HDR samenvoegen.

3.     Standpunt en compositie

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk ruimte van een kamer in beeld brengt. Vaak zal dit betekenen dat je helemaal in de hoek van een kamer zal moeten staan. Neem geen foto’s vanop ooghoogte maar kijk dat je steeds boven het horizontale oppervlak van een meubelstuk fotografeert. Bijvoorbeeld boven het aanrecht van een keuken of een wastafel in de badkamer.

Hou verticale lijnen recht op je foto’s. Maak gebruik van de waterpas op je statief. Zorg dat je camera bij elke opname recht staat. Zo voorkom je dat muren, deurstijlen en andere verticale lijnen in het interieur naar binnen lijken te vallen.

Vermijd objecten in de voorgrond. Deze zijn vaak storend omdat ze een teveel ruimte opnemen in beeld en afleiden van het eigenlijke onderwerp.

4.     Maak een relevante en logische reportage

Het is niet de bedoeling om enkel maar mooie foto's te tonen maar zeker ook om inhoudelijk zo goed mogelijk te informeren. Zorg ervoor dat alle belangrijke en interessante kamers in je fotoreportage zitten. Dat wil zeggen: de leefruimte, alle slaapkamers, apparaten in een keuken en de badkamer. Neem ook foto's van specifieke dingen je als bewoner handig vindt aan je woning. Een net tuinhuis, een praktische achteringang, een gebruiksvriendelijke berging of droge kelder. Een apart toilet hoef je niet te fotograferen. We kunnen ervan uitgaan dat deze in grote lijnen overal vergelijkbaar zal zijn.

Bij de publicatie steek je best een logische volgorde in de reportage. Start bij de voorgevel en neem vervolgens foto’s van de woonkamer, eetkamer, keuken, slaapkamers, badkamer(s) en tenslotte de tuin of het terras, als die er zijn. 

5.     Investeer in een groothoeklens

Als woningfotograaf maak je best gebruik van een groothoeklens om een woning in beeld te brengen. Op die manier kan je het meeste informatie over een gehele ruimte weergeven. Let op wanneer je volledig uitgezoomd te werk gaat. Een groothoeklens vervormt immers het perspectief waardoor de afstand groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Zeker in een leegstaande ruimte zal dit snel misleiding veroorzaken, meubels in een kamer zorgen voor visuele referentie om de afstand in te schatten. Iedereen knapt af op een woning die op de foto’s op een villa lijkt, maar in de werkelijkheid een klein huisje blijkt te zijn. Controleer altijd of jouw foto’s een reële afspiegeling van de werkelijkheid zijn.

6.     De nabewerking is minstens even belangrijk

Het bewerken van elke foto is essentieel. Denk je dat een goede camera met groothoeklens voldoende is om goede foto’s af te leveren? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Elke foto van het pand moet achteraf in detail nagekeken en bewerkt worden. Ook al doe je nog zo je best om ruimtes correct in beeld te brengen, in de nabewerking kan je pas echt de puntjes op de i zetten.

De doelstelling hierbij is vooral om alle foto's in een reeks gelijk af te stemmen volgens dezelfde paramters. Het is enorm belangrijk dat helderheid, kleur en contrast bij elke foto vergelijkbaar zijn zodat ze onderling aansluiten. Het mag niet zijn dat foto's eruitspringen omwille van technische verschillen. Dit leidt de kijker af van de inhoud en komt absoluut niet professioneel over. Reken daarom evenveel tijd voor het nemen van de foto als voor de nabewerking. Lever nooit foto’s aan die niet bewerkt zijn.

7.     Volg een opleiding vastgoedfotografie

Het maken van een mooie, rechte en goed belichte foto is niet makkelijk. Wil je jouw vaardigheden als vastgoedfotograaf bijschaven? Immo Tools biedt een theoretische en praktische tweedaagse opleiding aan waarin we je alle kneepjes van het vak leren. We overlopen samen alle technische aspecten van vastgoedfotografie. Bovendien loop je een dag mee met een professionele Immo Tools-fotograaf en voer je echte opdrachten uit voor echte klanten. Interesse? Ontdek hier meer over onze opleiding vastgoedfotografie.

8.     Investeer in een professionele woningfotograaf

Geen zin in gedoe? Als makelaar of verkoper kan je ook investeren in een professioneel woningfotograaf zoals Immo Tools. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar overzicht
Deel: Facebook LinkedIn Twitter